Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Πράσσειν άλογα ή Πράσινα άλογα?

Σαν εισαγωγή της σημερινής ανάρτησης,παραθέτω απόσπασμα από το ηλεκτρονικό λεξικό της κοινής νεοελληνικής :
λόγος ο [lóγos] Ο18 πληθ. και λόγια κυρίως στις σημ. I3, 6, 7 : I1. η δυνατότητα, η ικανότητα του ανθρώπου να μιλάει και να διατυπώνει τη σκέψη του· ομιλία: Ενδιάθετος* / έναρθρος* ~. Ο ~ διακρίνει τον άνθρωπο από τα ζώα. Ο ~ συντέλεσε στην εξέλιξη του ανθρώπου. 2. σύστημα έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων· γλώσσα: Προφορικός / γραπτός ~. Tα μέρη του λόγου. Ευθύς / πλάγιος ~. Ο ομιλητής έχει ευχέρεια λόγου / το χάρισμα του λόγου. 3. καθετί που λέει κάποιος, λέξη, φράση, κουβέντα: Θέλω να σου πω δυο λόγια. Πες το με δικά σου λόγια. Δε βρίσκω / δεν έχω λόγια να σ΄ ευχαριστήσω. Δεν ακούς καλό λόγο απ΄ αυτόν. Aντάλλαξαν βαριά / πικρά λόγια. Tα τελευταία του λόγια πριν πεθάνει. Προσπάθησα να μεταφέρω ακριβώς τα λόγια του. Λέω / ακούω καλά / κακά λόγια για κπ. (έκφρ.) (λέω) μεγάλα* / κούφια* / παχιά* λόγια. έρχομαι* στα λόγια κάποιου. που λέει* ο ~ ή ο ~ το λέει*. λίγα λόγια και καλά, η συντομία είναι αρετή. άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε, ας αλλάξουμε συζήτηση. μ΄ ένα λόγο / με δυο λόγια, συνοπτικά. μ΄ άλλα λόγια, με διαφορετικό τρόπο έκφρασης, δηλαδή. χάνω τα λόγια μου μαζί σου, συζητώ μάταια, χωρίς αποτέλεσμα. χάνω* τα λόγια μου. ένας ~ είναι (αυτός), εύκολο να το πεις, δύσκολο να γίνει. μεγάλος ~: α. με σημαντικό, ουσιαστικό περιεχόμενο. β. καυχησιολογία, κομπορρημοσύνη κενή περιεχομένου. λόγου χάρη / χάριν (λ.χ.), για παράδειγμα. έχω / λέω τον τελευταίο* λόγο. παίρνω* από κπ. λόγια. παίρνω το λόγο μου πίσω, αθετώ την υπόσχεσή μου. || (ως προειδοποίηση, απειλή) λίγα τα λόγια σου! ΦΡ λόγια του αέρα* / της καραβάνας*. κάποιος τρώει* τα λόγια του. μασάω* τα λόγια μου. βάζω κπ. στα λόγια, τον ερεθίζω, τον διεγείρω, τον παρακινώ. παίζω* με τα λόγια. τέτοια* ώρα, τέτοια λόγια. ΠAΡ Ο ~ σου με χόρτα σε* και το ψωμί σου φα το. Mεγάλη μπουκιά* φάε, μεγάλο λόγο μην πεις. || παροιμία, γνωμικό, απόφθεγμα: Ένας παλιός / σοφός ~ λέει… || σε αντίθεση προς την πράξη, προς τα έργα: Όχι μόνο λόγια, θέλω και έργα / πράξεις. Mόνο / όλο λόγια είσαι. Kάνει το παλικάρι μόνο στα λόγια. ΦΡ μένω στα λόγια, δεν καταφέρνω να υλοποιήσω κτ. ΠAΡ ΦΡ τα πολλά (τα) λόγια είναι φτώχεια, η δράση φέρνει αποτέλεσμα. 4. επεξεργασμένη έκφραση με στόχο: α. την παραγωγή, τη δημιουργία αισθητικού αποτελέσματος· λογοτεχνία: Πεζός / έμμετρος / ποιητικός ~. β. τη διατύπωση διανοημάτων: Επιστημονικός / πολιτικός / φιλοσοφικός / εμπειρικός / τεχνοκρατικός ~.

Η αλήθεια είναι πως,εκτός από τα "παιχνίδια" με τις λέξεις,αγαπάω επίσης την "αποκρυπτογράφηση" των λεγομένων,δικών μου μα και των άλλων.
Η ΟΟΟΟΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟΝ "ΛΟΓΟ" κι ας είμαι λιγομίλητη!
Οι περισσότεροι αγνοούν την ετυμολογία,όμως παραδόξως χρησιμοποιούν την κατάλληλη λέξη,στον κατάλληλο χρόνο,την κατάλληλη στιγμή!!!
Θυμηθείτε κάποιο διάλογο που είχατε πρόσφατα και ανακαλέστε τις λέξεις που,κάνατε και έκανε χρήση ο συνομιλητής.Κατανοήστε,όχι αυτό που επιθυμείτε αλλά,αυτό που ειπώθηκε!!!!!
Σας μπέρδεψα? Ας πάμε σε ένα παράδειγμα : περιμένετε ότι ο διάλογος είναι ίδιος με κάποιον που σας κάλεσε για "κουβέντα" όπως θα ήταν εάν σας ζητούσε σε μία "συζήτηση"?
Θεωρείτε πως η χρήση των γραμματικών χρόνων είναι τυχαία ? Εάν ,δηλ,κάποιος χρησιμοποιεί το ρήμα στον αόριστο,τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το ίδιο ισχύει και στον ενεστώτα?
"Σε αγάπησα αληθινά" είπε και δε συνέχισε τη φράση!Που πάει να πει "πάπαλα" στη γλώσσα των νηπίων αλλά και των ενηλίκων!!!!!!!!!!!!!!!
"Ήθελα να ..." που πάει να πει "Εφεξής έχω άλλα πλάνα"!!!
Αφορμή για αυτή την ανάρτηση,είναι κάποια προσωπική βραδιά πριν από σχεδόν 5 μήνες,και κάποια λίγα μηνύματα και τραγούδια που ανταλλάχθηκαν,με τον ίδιο άνθρωπο πάντα σε όλα αυτά.
Μπερδεύομαι διότι δημιουργούνται "οξύμωρα σχήματα" μιας και η σύγχρονη ελληνική δισκογραφία περνάει μία νηπιακού επιπέδου περίοδο,μα όσο ο καιρός κυλάει τα "σχήματα" παίρνουν "μορφή"!
Όταν κανείς επιλέγει τραγούδι με στίχο "άλλη αγάπη θα γνωρίσω" θα έπρεπε να είχε προσέξει ότι το άσμα ξεκινά "έλεγες πως μ' αγαπάς μα ελπίδες μου χρωστάς"!!!!!!
Και πώς ξεχρεώνεις τις ελπίδες όταν ο έτερος αποφασίζει και διατάζει ότι η πλώρη του είναι για αλλού?
Αμ΄,εκείνο το "γενναίο παιδί",που έχει "σπαθί για κάθε γόρδιο δεσμό",να του πει ίσως κάποιος πως ο "γενναίος" προτάσσει "στήθος" διότι δεν είναι χασάπης αλλά ΓΕΝΝΑΙΟΣ!
Από κάτι τέτοια,αναγκάζομαι να ανατρέχω σε ερμηνευτές και στιχουργούς του παρελθόντος!
Και με αφορμή το "λόγο" και τα "παράλογά" του,αλήθεια τι γνώμη έχετε για τις συναιρέσεις?
(Συναίρεση ονομάζεται η ένωση σε ένα φωνήεν δύο γειτονικών φωνηέντων που βρίσκονται στην ίδια λέξη.)
Σας προλαβαίνω και ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΤΙΣ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ!!!!!!
Ποιος άραγε πιστεύει πως είναι ίδια η δόνηση της λέξης ,μα και της καρδιάς,όταν λές ή ακούς "Αγαπώ" αντί για "Αγαπάω"?
Αυτό το "-ΑΩ" είναι ΟΛΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ!
Κραυγή πρωτόγονη,όσο το ίδιο το συναίσθημα,φωνή παρανοϊκή όπως αρμόζει στα ΑΠΟΛΥΤΑ,πόνος και δάκρυ γιατί και το "πονάω" εάν μετατραπεί σε "πονώ" γίνεται "χλιαρό" και "ψόφιο" χωρίς να πάλεται...
Τρελή,η Κορίνα?Μπορεί!
Μα πιο τρελός τούτος εδώ
Άραγε,ο νεαρός "πράσσειν άλογα" ή γράφει "πράσινα άλογα"?
 
Εμένα πάντως,ο καφές μου βγήκε ξυνός,γιατί πλάνταξα που κανείς ποτέ ,όχι δε μου το έγραψε,μα ούτε,απλώς,το άφησε να εννοηθεί!!!!!
Κι έτσι, τα volume στο τέρμα κι η αφιέρωση δική μου,με ένα παράπονο σαν εκείνο που με πήρε μετά το χειρουργείο 9 Μαρτίου 2009
 
Καλή σας νύχτα.