Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Αμέθυστος - μενταγιόν από ασημένιο σύρμα


  Αμέθυστος :Ένα ακόμη ορυκτό με ελληνική ονομασία. Προέρχεται από το στερητικό «α» και το ρήμα «με-θύω», επειδή οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι όποιος φορά κόσμημα με αμέθυστο, ή πίνει το κρασί του σε κούπα από αμέθυστο, απαλύνονται οι συνέπειες από την μέθη .(Ο Πλούταρχος χλευάζει την δοξασία αυτή ως αβάσιμη.)
    Στην Ελληνική μυθολογία,ο αμέθυστος εμφανίζεται, όταν ο μεθυσμένος θεός Διόνυσος επιτίθεται με άγριες διαθέσεις σε μία παρθένα κόρη που έχει το όνομα «η Αμέθυστος».Το κορίτσι δεν ανταποκρίνεται, και για να σωθεί ζητάει την βοήθεια των θεών. Θεά ήταν αυτή που ανταποκρίθηκε στις προσευχές της, και συγκεκριμένα η Άρτεμις που για να σώσει το κορίτσι, την μεταμορφώνει σε μια άχρωμη πέτρα. Ταπεινωμένος και θυμωμένος ο Διόνυσος, χύνει το κρασί του πάνω στους κρυστάλλους της πέτρας που παίρνουν το όμορφο μοβ χρώμα. Σε μια παραλλαγή του μύθου η πέτρα βάφεται όχι από το κρασί αλλά από τα δάκρυα του μετανιωμένου Διόνυσου.
   Χημικά, ο αμέθυστος είναι ένα είδος χαλαζία με στοι­χεία σιδήρου, μαγγανίου και τιτανίου,με σκληρότητα 7 και ειδικό βάρος 2.65. Κρυσταλλώνεται στο ρομβοειδές κρυσταλλογραφικό σύστημα, και σχηματίζει κρυστάλλους σε σχήμα εξάπλευρου πρίσματος.
Είναι εντυπωσιακά όμορφο υλικό και έχει όλες τις προδιαγραφές για να χρησιμοποιηθεί (και ασφαλώς χρησιμοποιείται) στην κατασκευή κοσμημάτων.
Ο αμέθυστος είναι το πετράδι της γαλήνης, της χαράς, του διαλογισμού, της σκέψης και της ευδιαθεσίας. 
   Για να τον προστατέψετε μπορείτε να καθαρίζετε τον αμέθυ­στο με χλιαρό νερό, σαπούνι και μια μαλακή βούρτσα δοντιών, ξεπλέ­νοντας τον καλά στη συνέχεια. (Προσοχή, ασφαλώς, στην περίπτωση που περιλαμβάνεται σε ένα κόσμημα μαζί με άλλους, πιο ευαί­σθητους λίθους.) Επίσης, αποφεύγετε να τον εκ θέτετε για μεγάλο χρο­νικό διάστημα στον ήλιο, επειδή το χρώμα του μπορεί να ξεθωριάσει.


Σας παραθέτω ένα μενταγιόν από κρύσταλλο  αμέθυστου.Σημαντικό για όσους το φορούν για προστασία είναι η ελεύθερη δίοδος της δέσμης φωτός από εμπρός προς τα πίσω.Η "απαίτηση" αυτή με οδήγησε στην αναγκαστική λύση του "τελάρου".Ελπίζω να το εγκρίνετε.
  
προφίλ


"πλάτη" μενταγιόν
 
Μενταγιόν Αμέθυστος